čtvrtek 14. září 2017

Arganový olej: Všestranný pomocník + soutěž na Youtube

Krásný den vám přeji!

Tentokrát to bude trochu náročnější a delší než běžná recenze. Rozhodla jsem se totiž recenzi nejen napsat, ale i natočit a rovnou to spojit s trochou informací o arganovém oleji, který mi v posledním roce trochu pozměnil pečující rutinu. Hlavně zajistil, že mám pleť takovou, jakou jsem vždy chtěla.


Arganový olej je poměrně vzácným olejem, což vychází ze spousty faktů. Pochází z plodů stromu argánie trnité, která roste jenom v jedné části světa a to v severní Africe, zejména v Maroku. Stromy navíc rostou až dvě stě let a v dřívějších dobách byly hromadně káceny, takže jich nezbylo mnoho. Na jeden litr oleje je navíc třeba 20 - 30 kg plodů a jeho výroba trvá až 24 hodin. Jednoduše je to vážně oříšek získat litr této tekutiny, proto se jeho cena pohybuje kolem čtyř tisíc Kč za litr. Jedná se tedy o poklad a možná i právě proto se mu přezdívá tekuté zlato (ale účinky v tomto pojmenování hrají také důležitou roli! ;)).


Proč je ale tak úžasný? Obsahuje totiž velkou spoustu látek ve vysokých koncentracích, které vašemu tělu prospívají. Například vitaminy A, E a F, vzácné nenasycené mastné kyseliny, feroly nebo karoten. Olej lze využít nejen v kosmetice, ale i v kuchyni. U nás tento způsob není nikterak rozšířený a sehnat kuchyňský arganový olej není žádná sranda, ale právě třeba Sagrada Natura ho v nabídce má (zde). Připravte si ale peněženky, není to zrovna levná sranda. V Maroku se však používá v kuchyni běžně díky dobré dostupnosti. Užití v kuchyni má také prokázané léčebné účinky, například stabilizaci cholesterolu.

Přejděme však zpátky ke kosmetice a mým zkušenostem s ním. S arganem jsem si začala pohrávat již koncem loňského roku, kdy jsem ho začala používat na konečky vlasů. Začátkem toho letošního jsem překonala svůj strach z olejů na obličeji a rozhodla se ho vyzkoušet i na něho. A světe div se, ksicht mám stále na místě a k tomu asi tak o 1000% lepší než předtím. Hodně dlouho jsem samotné oleje na obličeji nechtěla, měla jsem totiž pocit, že na moji smíšenou pleť nepatří, i když mi tento mýtus spousta lidí vymlouvala, nechtěla jsem o tom ani slyšet. Ale pak jsem se nějak zlomila a rozhodla se to zkusit. Pokud máte stejný problém, tak se přestaňte bát a jděte do olejů! Například ten arganový totiž vůbec není na obličeji těžký a mastný, jak byste čekali. Začala jsem ho tedy používat pravidelně každý večer před spaním. První měsíc jsem s ním trochu bojovala. Pár dní se mi zdál olej super, pak jsem měla pocit, že je pleť najednou strašně nacucaná až ucpaná, po třech týdnech se začalo objevovat i více pupínků. Rozhodla jsem se však vytrvat a používat jej dál, protože u přírodní kosmetiky tomu tak bývá. Z počátku přijde zhoršení a stav se zlepší až po delší době. A tak jsem vytrvala. Dnes je to nějakých osm měsíců každodenního použití na obličej a občasného použití na konečky vlasů a za tu dobu jsem dosáhla skvělé změny.

Co se týče pleti, tak na ní má argan spoustu skvělých účinků. Je vhodný pro zralou pleť díky svým antioxidačním účinkům a "vyhlazovacímu anti-aging efektu". Stejně vhodný je však i pro mladou pleť, u které účinkuje proti nadměrné tvorbě mazu a má protizánětlivé a léčivé účinky při akné, lupénce, ekzému a dalších kožních potížích. Ke všemu hloubkově vyživuje a hydratuje. Jednoduše zvládá vše, co od pleťové péče potřebujete. Prostě ho nejde nemilovat. Pro smíšenou pleť s vráskama, jako mám já, je to takové dva v jednom. Udržuje moji pleť vypnutou, vrásky lehce vyhladí a zabraňuje lokálnímu vysušování (v mém případě tváře), zároveň bojuje s mastnou t-zónou, černými tečkami a občas se vyskytujícím akné. Hodně tyhle potíže eliminuje a pleť je krásnější a pružnější než kdy dřív. Nemastí se ani zdaleka tolik, je pěkná na pohled i na dotek. Prostě paráda. 






K samotnému produktu. Momentálně využívám Arganeol značky Sagrada Natura, který mám v 50 ml variantě s pipetkou. Je v tmavé skleněné lahvičce, která má udržet obsah v "bezpečí". Díky kapátku se s olejem snadno pracuje. Do dlaně vždy kápnu čtyři kapky, které poté rozetřu po celém obličeji, přičemž sušším tvářím se věnuji trochu více než t-zóně na kterou přeci jen dávám olej s mírou. Čistý argan by měl být jen lehce nazlátlé barvy, s velmi jemnou ořechovou parfemací. Na pleti se skvěle roztírá, ihned se vstřebává a zanechává na oko i na dotek moc pěkný efekt. Pleť je na dotek jemná a hebká až sametová, na pohled se jen lehce leskne. Nezanechává žádný nepříjemný, mastný film. Často se mi i u krémů stávalo, že jsem se ráno probudila a měla obličej mastný, to se v tomhle případě ale fakt neděje, olej se hloubkově vstřebá snad úplně celý! Je to prostě paráda, co vám budu víc povídat. Arganeol je navíc čistý olej, neobsahuje žádnou jinou ingredienci a chlubí se certifikátem CPK Bio. Přírodní oleje mají jen jednu nevýhodu a tím je vcelku krátká životnost. V tomto případě je to například pouze půl rok od otevření balení, takže je třeba zvážit, jak velké balení budete potřebovat, aby vám zbytečně neprošlo. Seženete ho tady, cena za 50 ml je 439 Kč. 







O nic horší výsledky nejsou u vlasů. Na konečky používám olejíčky už roky a vesměs se mi díky tomu nikdy netřepily. Ani s arganem tomu není jinak, konečky jsou naprosto ve formě. Pokud máte navíc vlasy suché a bez života nebo vás svědí pokožka hlavy, tak doporučuji jednou za čas (např. jednou v měsíci) použít oleje trochu více jako "masku" nebo zábal. Naneste ho až ke kořínkům, nechte ho chvíli ve vlasech, poté normálně umyjte šamponem a uvidíte, jak se vám vlasy budou krásně lesknout a budou zacelené, pokožku hlavy by měl také uklidnit ;) Není to pro časté použití, protože je olej poměrně těžká záležitost, alespoň pro mé jemné vlasy, ale jednou za čas je to příjemná vzpruha. Funguje tedy i tímto způsobem. Případně je v nabídce Sagrady například i Vlasový šampon (zde). I ten doporučuji spíše sušším nebo hodně poškozeným vlasům, na mé jemné byl hodně zatěžující, takže mi velmi rychle plihly. Ale nemůžu mu upřít skutečně parádní výživu. Vlasy jsou o poznání pevnější, zdravější a lesklejší. Pokud tedy přesně tohle potřebujete, tak na něho mrkněte. Je handmade vyrobený tady u nás v ČR a samozřejmostí je přírodní složení. 100 g stojí 189 Kč.

Takže, je třeba psát ještě něco víc? Já myslím, že jsem se rozpovídala dost a že bych mohla ještě pokračovat, protože arganový olej mi vážně učaroval. Pokud byste náhodou chtěli tenhle zázrak také vyzkoušet, tak šupajděte na Youtube a pod video přispějte svým komentářem, soutěžíme tam totiž rovnou o pět balení po 100 ml tohoto pokladu od Sagrada Natura! Neváhejte a klikněte buď přímo na video výše nebo tady.

A co vy? Už jste arganový olej zkoušeli? Používáte? Zaujal vás?

*Video vzniklo ve spolupráci se značkou Sagrada Natura

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář mi udělá obrovskou radost! Děkuji! :)